Landschapstriënnale
In het kader van de “Landschapstriënnale Waddenkust” draait Nieuw Atlantis de film
Pionier van zaterdag 16 t/m dinsdag 19 september 2023 in de Victoriuskerk, Grote Buren 8 in
Pingjum.
U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar info@nieuwatlantis.com.
Info: Nieuw Atlantis/Gerda Holzhaus: 06-23113515
16 en 17 september: Waddenfilmfestival
Speelfilm ‘Pionier van Nieuw Atlantis’
‘Pionier (als de boer kon kiezen….)’ is een filmische belevenis over een jonge Friese boer die zijn eigen weg zoekt. Moet hij uitbreiden of stoppen? Als hij ter uitbreiding een stukje van de eeuwenoude ringdijk, de Pingjumer Gulden Halsbân, afgraaft, krijgt hij iedereen tegen zich. Het maakt hem kwaad en wanhopig, helemaal nu hij er alleen voor staat.
De film gaat over keuzes maken in het leven. Hoe moeilijk is het om, wanneer iedereen één kant op kijkt, de andere kant op te durven kijken en daarmee contouren te schetsen van een nieuwe tijd.
De 45 minuten durende Experience wordt geprojecteerd op drie grote schermen. Echte boeren uit de streek spelen een prominente rol, evenals lokale inwoners en schoolkinderen.
In de film, met in de hoofdrol Lourens van den Akker, wordt Fries gesproken, met Nederlandse en/of Engelse ondertiteling. Met een inleiding door de makers en een kort nagesprek.
Datum en tijd
Zaterdag 16 september (20.00 – 21.30 uur)
Zondag 17 september (16.00 – 17.30 uur)
Prijs
5 euro
18 en 19 september: Kerk als ontmoetingsplaats
De Pingjumer Gulden Halsbân: Icoon of Pionier?
In het programma “Kerk als ontmoetingsplaats” brengt Nieuw Atlantis een tweeluik (twee avonden) met de film “De Dijk” van Jeroen Hoogendoorn, speelfilm “Pionier” van Nieuw Atlantis / Gouden Land, lezing door archeologe SWF Yvonne Boonstra, en wandeling over de Pingjumer Halsbân. Alles rond het thema: “Landschap van betekenis”.
De Pingjumer Gulden Halsbân, een van de oudste dijken van Europa, ligt als een ring om het dorp Pingjum in Friesland heen. Ooit diende het als een belangrijke zeewering. Na decennia van verval en verwaarlozing ontstaat er eindelijk erkenning voor dit landschappelijk icoon. Maar…met een monumentale status ben je er nog niet. Heeft een eeuwenoude dijk nog betekenis in een hedendaags landschap? De boer geeft niet zomaar zijn land op voor natuur, voor Erfgoed. De boer heeft het land écht nodig om uit te breiden. Maar… als de boer kon kiezen…
Maandag 18 september
Inloop met koffie: 18.45 uur
Wandeling: 19.00 uur
Pauze: 20.15 uur
Film De Dijk: 20.45 uur
Afsluiting: 21.30 uur
Dinsdag 19 september
Inloop met koffie: 19.30 uur
Film Pionier + inleiding: 19.45 uur
Pauze: 20.45 uur
Lezing en nagesprek: 21.00 uur
Afsluiting: 22.00 uur
Prijs
Eén avond: 6 euro.
Twee avonden: 10 euro.