Video’s


Nieuw Atlantis mini-docu / Wadateliers
Een korte film over Nieuw Atlantis en de afgelopen Wadateliers in het bijzonder


Wadatelier 1 / Hoe kijk je naar het landschap?
De Lytse Bouhoeke aan de Waddenkust staat centraal tijdens de Wadateliers op zoldertheater Waddenwyn in Pingjum. In drie avonden, drie sessies bouwen aan je gemeenschap in relatie tot de omgeving. Het gaat om het onderzoeken wat de waarden van het landschap zijn en wat de specifieke kwaliteiten


So Wad? / Verhalenpodium met Greet Andringa
Op vrijdag 7 februari presenteerde Nieuw Atlantis op de werkplaats Waddenwyn in Pingjum ‘So Wad? – Verhaalpodium’. Een primeur! Verhalen werden improviserend – net als in de muziek – tot een spannend verhaal gesmeed. Verhalenvertellers uit Pingjum en omstreken vertellen op band hun verhaal over wind en storm aan de waddenkust. Schrijfster Greet Andringa smeed al deze verhalen later tot één spannend literair geheel.


So Wad? / Jazzjammsessie op gedichten
Vrijdag 17 jaunari kende een primeur; een open jazzpodium voor jazzmusici en voor dichters! Het Nieuw Atlantistrio gaf de eerste aanzet en improviseerde jazzthema’s op gedichten van Sytse Jansma over het wad.Lotte zingt de kerst uit
Blues met het Nieuw Atlantis Trio

Arno van der Heijden / Zó.
Op 15 december trok Arno van der Heyden door Pingjum op zoek naar beelden en verhalen. Diezelfde avond nog voegde hij deze samen in een even ontroerende als komische voorstelling.

De Ministers / Voor de Mooiste
De Ministers speelden op 22 november 2013 een intieme voorstelling met prachtige beeldende poëtische luisterpop. Op een stoffige zolderkamer dromen De Ministers over een mooi leven, maar….wat is mooi?

 Margriet Bolding / Boer vond vrouw
Verslag van de voorstelling boer vond vrouw van cabaretière Magriet Bolding. Drie portretten; Hendrik Bakker, Eibert van Popta, en Ted Hilarides. Drie boeren uit Pingjum die allemaal hevige omwentelingen in het boerenbedrijf in de vorige eeuw hebben overleefd. Ruilverkaveling, mechanisatie, eenwording van Europa. In hoeverre is Pingjum daardoor veranderd? Bob Driessen als componist en Ab Hofstra als fotograaf kennen deze boeren persoonlijk en verwerken de tranen en de lach over het boerenleven in muzikale en beeldende portretten van deze boeren.

 Dorp van de Verbeelding
Mini-documentaire over Nieuw Atlantis

 Wat is de Pingjumer Halsband?
In deze video van het Nationaal Historisch Museum wordt in een paar minuten uitgelegd wat de Pingjumer Gulden Halsband is en hoe die ontstond. De video werkt gemaakt voor het project X was hier.

 Van terpen tot dorpen
De Pingjumer Halsband is gemaakt om de omgeving rond Pingjum te beschermen tegen het water. Historicus Jouke Leuning en illustrator Marcel Nijman maakten een 3D-visualisatie waarin je de terpen kunt zien waarop bewoners leefden voordat de dijk er was en hoe de omgeving zich daarna ontwikkelde.

  Blikwisselingen: Pilot
In november 2012 gaf Nieuw Atlantis alvast een voorproefje van haar nieuwe project Blikwisselingen. De jazzmuzikanten Bob Driessen (saxen), Kees de Groot (gitaar) en Raoul van der Weide (contrabas) verkenden eerst gezamenlijk het landschap rond Pingjum om vervolgens te improviseren in de theaterwerkplaats Waddenwyn. Jan Kruidhof filmde de avond en maakte een korte en een langere sfeerimpressie.

 Blikwisselingen #1
In januari vond de eerste officiële editie van Blikwisselingen plaats. Dichter Jetze de Vries trotseerde samen met soundscape kunstenaar Jan Klug en getijdeschilders Irem Kaneli en Stijn Smit de kou en trok de omgeving van Pingjum in. Daarna wisselden zij hun indrukken uit en improviseerden zij in de theaterwerkplaats Waddenwyn.

 Blikwisselingen #2