Sarah Sötemann – Een hightea in Pingjum

Geschreven door Luuk stelder

Datum: 28 oktober 2013

Het was een heerlijke middag op het Pingjummer zoldertheater; Bas, mijn gitarist, en ik kwamen begin van de middag aan in een zonovergoten Pingjum. Daar troffen we Bob en Gerda vol overgave aan met het voorbereiden van al het lekkers. Het werd namelijk een high tea met theaterconcert. Een geweldige combinatie wat de aangename sfeer van het zoldertheater nog maar eens extra benadrukt.

Als publiek was ik er natuurlijk al vaker geweest, maar nu stond ik ineens aan de andere kant. En wat een feest! Hoe eng kan het zijn om op te komen en te gaan staan en hoe viel dat bij de eerste stap al gelijk van me af door de knusheid van de zolder en de vriendelijke gezichten en gezelligheid van de Pingjummers en omstrekers. Bas en ik hadden het ontzettend naar ons zin; dit was geen optreden, dit was een lekker dagje Friesland.

Het leuke aan zo’n klein theater is dat je heel dicht op de mensen zit en zo ook heel goed ziet en voelt hoe de dingen aankomen. Er zullen ongetwijfeld podiumkunstenaars zijn die dat vreselijk vinden en liever met een vierde wand spelen (alsof het publiek er niet is, zoals je bij klassieke toneelstukken vaak ziet), maar ik vind dat juist een feestje. De interactie met het publiek wordt daardoor veel losser en makkelijker. Dus op naar nog veel meer zolder en huiskameroptredens!

Het programma dat we speelden bestond uit twee delen. Één deel vol met bekende en minder bekende theaterliederen van onder andere Brel, Shaffy en Willem Wilmink waarbij Bas me begeleidde en het tweede deel was een cabaretprogrammma waaraan ik momenteel nog werk en waarmee ik meedeed met festival Cameretten (een cabaret festival in Rotterdam). Helaas ben ik niet door naar de halve finale, maar er zijn allemaal schrale troosten en ik laat me natuurlijk niet zomaar uit het veld slaan.

Het zoldertheater is zeker aan te raden voor iedereen die op een leuke plek wil spelen en iedereen die een middagje aangenaam verrast wil worden met eten, gezelligheid en een optreden. Tot een volgende keer!