Margriet Boding – Boer vond Vrouw, een liefdesfeest

Geschreven door Luuk stelder

Datum: 23 december 2013

“Boer vond Vrouw” in Pingjum. Een samenwerkingsvoorstelling met Bob Driessen (muzikant), Ab Hofstra (fotograaf), Gerda Holzhaus (theatermaakster) en ik (kleinkunstenaar). Wat een heerlijk project en wat kijk ik er met plezier op terug.

Het begon met een afspraak in augustus. In de tuin van Bob en Gerda werd gesnuffeld aan elkaar, ideeën besproken en heerlijke taart van dochter Eva gegeten. Het klikte, en zoals dat gaat als het klikt tussen mensen werden er al snel levensgeschiedenissen uitgewisseld. Bob en Gerda gaven mij beelden mee in mijn hoofd van een jong artistiek stel dat elk weekend vanuit Amsterdam naar een huisje in Pingjum reed met kinderbadje, kinderstoel en de koters erbij in de auto gepropt. Er was namelijk geen geld om een tweede badje of kinderstoel te kopen om in Amsterdam of Pingjum te laten. Ik zag inwoners van Pingjum die langzaam maar zeker gewend raakten aan dit echtpaar en zelfs eraan verknocht raakten. Zodat, toen ze zich ‘echt’ in Pingjum gingen vestigen en definitief uit Amsterdam vertrokken, ze zich welkom voelden in het dorp.

En ik voelde me welkom bij Gerda en Bob. We zouden samen een voorstelling maken, met de boeren uit Pingjum in de hoofdrol. Een paar maanden van brainstormen per mail, telefoon en skype volgden. De contouren kwamen langzaam uit de klei en ik werd steeds enthousiaster. Na jaren alleen verantwoordelijk te zijn voor een avondvullende voorstelling vond ik het heerlijk om samen te werken, ideeën uit te wisselen en te zien hoe het steeds meer vorm kreeg. En wat een sympathiek project, onderdeel te zijn van het bewaren van de geschiedenis in Pingjum. Horen hoe het vroeger was, hoe het nu is. En dan de voorstelling. Het was warm op de zolder, want het was stijf uitverkocht. Het publiek luisterde ademloos naar de verhalen van de verschillende boeren. En ze vertelden ook hun eigen liefdesverhalen. Mensen die elkaar hadden ontmoet bij het touwtrekken, het dorpsfeest of bij een optreden van de fanfare. Onze voorstelling werd pas echt compleet tijdens de uitvoering ervan, met het publiek, met de beelden, met de muziek.

Ik ben nog maar twee keer in Pingjum geweest, maar ik voel me nu al verbonden met dit kleine dorp aan het wad. Wat een voorstelling wel niet kan veroorzaken. Deze Vrouw Vond Pingjum.